spinservis.cz / O firmě / Tiskové zprávy / Technologie od Xeroxu kontroluje dvě miliardy inkoustových bodů za sekundu

Technologie od Xeroxu kontroluje dvě miliardy inkoustových bodů za sekundu

05.08.2010

05. 08. 2010 Technologie od Xeroxu kontroluje dvě miliardy inkoustových bodů za sekundu

Praha, 5. srpna 2010 – Společnost Xerox demonstrovala na letošním největším veletrhu tiskového průmyslu IPEX 2010 výkonnost kontinuálních produkčních řešení, která využívají její vysokorychlostní technologii produkčního inkoustového tisku.

Inkoustová technologie pracuje s 56 piezoelektrickými drop-on-demand tiskovými hlavami, které se vyznačují výrazně prodlouženou životností. Každá tisková hlava obsahuje více než 49 000 trysek, všechny dohromady jsou schopny vytisknout až dvě miliardy inkoustových kapiček za sekundu. Každá kapička dopadá na papír s přesným pixelovým umístěním a systém tak tiskne více než 2000 barevných stran za minutu. Tato technologie je navržena pro tisk působivých barevných výstupů při využití papírů nižší kategorie a dosahuje výjimečné spolehlivosti a výkonnosti potřebné v prostředí produkčního tisku.

„Xerox je dlouhodobě uznávaným lídrem v technologiích využívajících suchá tonerová barviva pro segment grafického průmyslu a nyní investuje a využívá vlastní znalosti z oblasti inkoustových technologií, aby naplnil potřeby uživatelů v produkční oblasti,“ řekl Jim Hamilton, ředitel skupiny Production Hardware Consulting Services společnosti InfoTrends.

Syté a jasné barvy na papírech nižší cenové kategorie

Technologie umí vytisknout až 152,4 metrů za minutu – na papírech s nízkou gramáží, což šetří poskytovatelům tisku peníze a ušetří odhadem 2 000 stromů za rok.

Xerox technologie produkčního inkoustového tisku vytváří jasné a syté barevné tisky na papírech nižší cenové kategorie, a to bez jakýchkoli zvláštních úprav či pojících vrstev. To je možné díky unikátním vlastnostem, mezi něž patří snímač pro přesnou kontrolu každé inkoustové trysky, který automaticky kompenzuje každou trysku, která v průběhu tiskového procesu vynechá.

„Tato technologie digitální produkce je příkladem, jak může unikátní inkoustová technologie reagovat na potřeby zákazníků produkčního tisku,“ řekla Sophie Vandebroek, technologická ředitelka společnosti Xerox a prezidentka divize Xerox Innovation Group.

Využité inovace

Technologie obsahuje inovace vycházející z více než 2 000 patentů vyvinutých výzkumníky a vědci v laboratořích Xerox ve Wilsonville ve státě Oregon, v Torontu a ve Webster ve státě New York.

Tyto inovace zahrnují:

* Vývoj robustních tiskových hlav – Osvědčená technologie Xeroxu, který vyrobil již více než milión inkoustových tiskových hlav. Tisková hlava z nerezavějící oceli má velikost pouhých dvou balíčků karet a obsahuje 880 mikroskopických trysek, každou o šířce poloviny lidského vlasu.

Sestavení tiskových hlav umožňuje tisknout po celé šířce až 520 mm (20,5 palce). 56 tiskových hlav je systémově propojeno, aby se dosáhlo vysokorychlostních čtyřbarevných výstupů v rozlišení 600 dpi.

* Nový snímač Image On Web Array (IOWA) – Jádrem unikátní technologie Xeroxu je snímač, který sleduje miliardy kapiček za sekundu, aby zajistil, že se objeví přesně tam, kde mají být. Inteligentní skener zaznamenává každou tiskovou hlavu a automaticky upravuje nastavení, pokud je třeba.

Na rozdíl od konkurenčních inkoustových systémů, které zpomalují provoz a požadují servisní zásah, snímač IOWA zjistí, že stránce chybí příslušné množství barvy a automaticky reaguje, aby udržel barevnou stálost bez přerušení tiskové úlohy.

* Produkční inkousty – Technologie používá patentovaný, granulovaný, pryskyřičný preparát, který neprosakuje skrz papír a zajišťuje tak vysokou kvalitu tisku i na nejlevnějších papírech, a to bez dalších úprav. Vodnaté nebo na vodě založené inkousty často vedou k prosakování a mdlým barvám, které tak obvykle požadují dražší a speciálně upravené papíry. Složení inkoustu rovněž umožňuje konvenční metody recyklace dokumentu v případě potřeby, což je s jinými inkousty obtížné.

Technologie produkčního inkoustového tisku Xerox je jediná, která nepoužívá speciální předpřipravené papíry pro dosažení nejvyššího hodnocení v odstraňování inkoustu recyklací – označení „Good“ od skupiny INGEDE, která zahrnuje přední evropské výrobce papíru reprezentující International Association of the Deinking Industry.